Областният кризисен щаб по бедствия и аварии проведе разширено заседание. На

...
Областният кризисен щаб по бедствия и аварии проведе разширено заседание. На
Коментари Харесай

80% от населените места в област Смолян са без ток

Областният спешен щаб по бедствия и повреди организира разширено заседание. На него институциите рапортуваха на регионалния шеф Стефан Сабрутев за дейностите по почистване и подсилване на потърпевшите сектори от поройните дъждове и за потребностите от държавна помощ за оправянето с бедствената обстановка.

Област Смолян остава в отчасти бедствено състояние. На съвещанието стана ясно, че работата на всички места продължава, само че изобилния снеговалеж от нощес е основал спомагателни провокации пред спешните екипи, оповестиха от Областна администрация.
 Българска телеграфна агенция
Областният шеф Стефан Сабрутев уточни, че 80% от обитаемоте места в област Смолян са без електричество. Във всички общини има частични проблеми с електрозхранването, а общините Баните и Мадан са напълно без ток.

Аварийни екипи работят по премахване на вредите, само че на доста места обстановката е сериозна , рапортуваха от " Електроразпределение ЮГ " ЕАД. От централният отдел на дружеството  в Пловдив са дали обещание да дават помощ от други КЕЦ-ове при потребност.

Към момента всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. В цялата смолянска област е стеснен трафика на тежки коли над 12,5 тона. За правата от Девин-Кричим ограничаването е за товарния трафик като цяло.
 Българска телеграфна агенция
Вериги за моторните транспортни средства се изискват за проходите „ Превала “, „ Пампорово “ и по направлението Проглед-Пампорово-Стойките. Инж. Костадинка Миланова от регионално пътно ръководство в Смолян добави, че  основното усложнение за снегопочистващата техника тази нощ са основали множеството паднали огромни дървета, които пречат на работата на техниката.

През миналото денонощие екипите на пожарната се отзовали на 17 сигнала за аварийно-спасителни действия и помощни интервенции, като множеството от тях са свързани с премахване на паднали дървета от пътното компактно, заради изобилния снеговалеж.
 Българска телеграфна агенция
Относно вредите от наводненията Миланова изясни, че двете съществени пропадания в региона на Тешел са възобновени . Пропадането по пътя  Девин-Кричим, в региона на входната артерия на Девин следва да бъде заскалено като краткотрайно решение, а за трайното подсилване ще бъде належащо построяването на подпорна стена от към 120 метра.

Заскалени са и двете пропадания в региона на Широка лъка, през вчерашния ден е възстановено  придвижването в единия сектор, през днешния ден се работи по укрепването на втория. При активирането на срутищните процеси, незабавно се вземат ограничения, с цел да се разчиства.

От ВиК-Смолян обобщиха, че има доста повреди във всички региони. Скъсани водопроводи има в Триград, Кестен и Елховец. Аварии има и в Селча и Кестен, има изнесени помпени станции в Беден.
 Българска телеграфна агенция
Цяла шахта на пречиствателната станция в Пампорово е била откъсната от свлачище , само че до раздор не се е стигнало, тъй като тя е била суха. В Чепеларе също има повреда , която визира високата зона.

Достъпът е доста сложен, екип се пробва да доближи мястото пешком и да локализира повредата. В Мадан има сериозен проблем по ремонтите на довеждащия тръбопровод от Пловдивци до града.

В Неделино е била залята помпената станция в село Крайна, само че там казусът не е бил толкоз огромен водоснабдяването е възобновено. В Златоград също е възобновено водоподаването.
 Българска телеграфна агенция
Въпреки усложнената зимна конюнктура в региона на Родопите, екипите на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) съумяха за броени часове да възстановят зареждането на подстанции 110/20 kV " Конски дол " и 110/20 kV " Рудозем ", които останаха без напрежение поради аварирали електропроводи, оповестиха от ЕСО.

Към 11:30 часа тежкият и влажен сняг докара до повреди на електропроводите 110 kV " Алада ", " Миньор ", " Буково ", " Перелик " и " Чая ". Обилният снеговалеж провокира изкривяване на дирек на електропровод 110 kV " Миньор " и разкъсване на мълниезащитното въже на електропроводи 110 kV " Буково " и " Чая ", допълват от ЕСО.



Екипите на Електроенергийния систематичен оператор, взаимно с тези на Електроразпределение Юг, не престават да работят за възобновяване на електрозахранването на подстанция 110/20/10 kV " Ерма река ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР